Umorni od ubrzane svakodnevice sigurno ste i sami barem jednom pomislili kako bi bilo dobro napustiti svoj posao i otići čuvati ovce na krški kamenjar. Ovakve se izjave često koriste i kako bi se dočarala krajnost u koju smo spremni otići kako bismo promijenili sadašnji stil života. No, koliko nas je stvarno spremno ostaviti svoja računala i urede, a beton zamijeniti pašnjakom?

KATEGORIJA

Proizvođači

OBJAVLJENO

14. srpnja 2021.

PRATITE NAS

projektkrs
Projekt krš

Kako brigu o ovcama pretvoriti u „IN“ zanimanje budućnosti?
Briga o stoci ozbiljan je posao koji zahtjeva izvrsnu fizičku kondiciju, spremnost za dugotrajan boravak na otvorenom pa čak i neke veterinarske vještine.
Briga o ovcama ne prestaje na državni praznik, Božić niti Uskrs. O životinjama se valja brinuti od jutra do mraka, a te su činjenice svjesni i brojni nezaposleni građani koji, iako ne mogu pronaći posao u svom gradu, nikada ne bi pristali raditi dobro plaćeni posao na nekom kamenjaru u Lici ili na Pagu.

Možda je problem u tome što briga o stoci nije dovoljno „IN“.

Koliko je to istina svjedoče i novinski natpisi u kojima se domaći stočari žale kako nisu u mogućnosti pronaći pastira ni za plaću od tisuću eura mjesečno.

Kako izgleda svakodnevica mlade osobe koja živi na kršu i od krša?

Kako bi se barem malo približila svakodnevica mlade osobe koja se iz dana u dan brine i živi od uzgoja stoke na krškom kamenjaru razgovarali smo s mladim Mateom Kustićem. Mateo dolazi iz mjesta Metajna na otoku Pagu, o ovcama brine već osam godina, a ljubav prema svom zanimanju razvio je zahvaljujući djedu koji mu je prenio svoja znanja.

Pozdrav Mateo, možete li nam reći kako ste se odlučili baviti uzgojem paške pramenke?

Metajna je od davnina bila poznata po uzgoju paške pramenke. Dok se u drugim mjestima na Pagu pramenka križala s ovnovima iz drugih zemalja (zbog količine mlijeka), u pojedinim mjestima i obiteljskim gospodarstvim očuvala se izvorna pasmina ovce. Uzgojem paške pramenke bavim se već osam godina, a ljubav prema poslu prenio mi je moj djed koji me još kao dijete vodio sa sobom kada bi išao u obilazak stada.

Kako izgleda svakodnevna briga o stadu ovaca?

U zimskom periodu potrebno je svakodnevno obilaziti stado (ujutro i navečer). Zimi su ovce većinom u štali gdje ih hranimo i čuvamo od hladnoće i bure. Zaštita od zimskih uvjeta je važna i zbog perioda janjenja. U toplije vrijeme ovce obitavaju po škrtim krškim pašnjacima gdje pronalaze visokokaloričnu travu za svoju ispašu. Bilje koje raste po otočkom kamenjaru uglavnom je posoljeno zbog jakog vjetra koji nanosi sol s mora. Upravo ova pojava daje specifičan i poseban miris i okus našem paškom siru i janjetini!

Paška ovca

Koji su vaši najtraženiji proizvodi i kako dolazite do ciljanih kupaca?

Naš najtraženiji proizvodi su dakako paška janjetina i paški sir koji su izvorno zaštićeni i u RH i u EU .
Do kupaca dolazimo po preporuci i kroz promociju proizvoda. Sam proizvod je jako tražen (pogotovo sir i janjetina) od strane brojnih restorana i kućanstava.

Može li se živjeti od uzgoja ovaca i što biste poručili mladima koji razmišljaju ostati na kršu?

Smatram da se u Hrvatskoj može živjeti od stočarstva. Pomoć države i drugih institucija ovdje igra veliku ulogu, stoga je OPG-ovima i ljudima u slobodnom uzgoju potrebno osigurati kvalitetne poticaje.
Mladima poručujem da ostanu na svom kršu i djedovini te da se nastave baviti s onim što vole. Bilo da žele otvoriti sirane ili širiti uzgoj stoke uz malo truda mogu se postignuti veliki rezultati!

Kako brigu o stoci i život na kršu učiniti ponovo “IN”?

Problem nedostatka radne snage na kršu i općenito sve većeg iseljavanja mladih sa ruralnih područja nije karakterističan samo za naše krajeve.

UN  predviđa da će do 2050. u gradskim sredinama obitavati čak dvije trećine ukupnog stanovništva!

Kako bi privukli potencijalne zaposlenike koji bi bili spremni brinuti o životinjama te educirali djecu posjetitelje o uzgoju zdrave hrane, vlasnici slovenskog Eco Resorta su morali kreirati promotivni spot. Spot je privukao veliku pozornost i čak 2000 prijava za posao!

Čini se da je u užurbanom zapadnjačkom načinu života sve više ljudi spremno napustiti svoje poslove i iskušati nešto potpuno drugačije.

Dream job in Eco resort beneath Velika planina

Looking for a dream job?Join our team and become a shepherd in Eco resort beneath Velika planina, Slovenia!SHARE this video and do the first step toward getting the best job in the world! It’s a job for 10 candidates, which can choose to work with us for 2, 3 or 4 weeks during any season of the year, from September 2016 on. Visit our web page www.sloveniaecoresort.com for further information!Remember that we will choose only between candidates which have shared this video!

Gepostet von Slovenia Eco Resort am Freitag, 11. März 2016

Naviknuti na poslove u malenim gradskim uredima, užurbanu svakodnevicu i hranu koja redovito sadržava pojačivače okusa često nismo ni svjesni prednosti ovakvog radnog mjesta.

– uživanje u prirodnim ljepotama
– svjež planinski zrak
– puno mogućnosti za sportske aktivnosti
– Besplatna lokalna, svježa i zdrava hrana
– Antistressno okruženje

Zvuči kao idealno zanimanje budućnosti!

Izvori:

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/donacelnika-nazvao-cobanom-a-sud-ga-oslobodio-jer-ovaj-ima-ovce—535761.html
https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/123864/pastiri-premijerki-teze-je-cuvat-ovce-nego-igrat-u-hajduka
sretnodijete.net/krava-nije-ljubicasta/
https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/sibenik/clanak/id/44487/kriza-je-ali-su-i-ruke-mekane-nitko-nece-posao-od-tisucu-eura-mjesecno