1. međunarodna konferencija o kršu

U Šibeniku je 28. listopada 2019. održana 1. međunarodna konferencija o kršu – Projekt Krš. Konferencija o kršu (u organizaciji portala Agrobiz.hr) bila je posvećena problematici razvoja krških područja, povećanju svijesti i važnosti očuvanja krških sustava kao jedinstvene i neprocjenjive prirodne baštine s ciljem naglašavanja njegove osjetljivosti na vanjske čimbenike – naročito one antropogene.

Konferencija je okupila brojne predstavnike institucija, akademske zajednice, jedinica lokalne i regionalne samouprave, poljoprivrednike te predstavnike ekoloških udruga.

Propustili ste? Poslušajte!

Konferencija je okupila veliki broj sudionika te je pobudila veliko zanimanje javnosti.
Najzanimljivija predavanja smo snimili i postavili na soundcloud Projekta Krš.
Ukoliko ste propustili našu konferenciju, a željeli biste preslušati teme koje smo obradili istu možete preslušati ovdje.

Javni poziv za dugogodišnji zakup šumskog zemljišta

vučković

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovanje na konferenciji iskoristila je kako bi objavila javni poziv za dugogodišnji zakup šumskog
zemljišta u svrhu pašarenja. “Donesena Uredba o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu RH i javni poziv za odobravanje istog od velike je važnosti za osam krških županija, omogućuje lokalnim poljoprivrednicima pristup važnom resursu za potencijalno povećanje stočarske proizvodnje u ruralnim krajevima u kojima je teže živjeti, raditi i zarađivati zbog dodatnih ograničenja. Naši poljoprivrednici i stočari su takvu priliku dugo čekali, a mi u Ministarstvu potrudit ćemo se maksimalno ubrzati dodjelu resursa”, istaknula je ministrica.

Cilj konferencije

Cilj konferencije je zastupanje afirmativnih i razvojnih projekata i ideja koje se bave očuvanjem biološke raznolikosti i ekološke cjelovitosti krških ekosustava.  Krški su sustavi jedinstvena prirodna okruženja koje karakteriziraju posebni pejzaži s morfološkim, hidrološkim i biološkim
posebnostima. Iako raznoliki i fascinantni, ovi biološki sustavi izuzetno su osjetljivi na ljudski utjecaj pa kao takvi predstavljaju jedan od najranjivijih sustava na Zemlji.

Vizija

Vizija konferencije je očuvanje krških područja i njihove bioraznolikosti primjenom dobrih praksi s ciljem promicanja lokalnog razvoja i očuvanja prirodnih resursa.

Misija

Misija konferencije je povećati svijest o važnosti očuvanja krških sustava provedbom aktivnosti koji doprinose ravnoteži s ekološkog i socioekonomskog aspekta. Ta ravnoteža predstavlja održivost krških sustava te omogućuje skladan odnos između krša i društva. Održiva krška područja imat će cijeli niz pozitivnih utjecaja na poboljšanje kvalitete života tamošnjeg stanovništva, očuvanje bioraznolikosti ekoloških sustava te u konačnici na njihov daljnji demografski, turistički i kulturološki rast.