Kako bismo otkrili tajnu uspjeha proizvođača kozmetike od smilja razgovarali smo sa Ivanom Plazonić Knežević iz mjesta Blizna Donja u sastavu općine Marina u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Njena kozmetika pod brendom S&C napravljena je od sirovina sa vlastitih plantaža pod nadzorom ekološkog uzgoja.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTOR

Lidija Nikolac Katić

KATEGORIJA

Intervju

OBJAVLJENO

02 Veljače, 2020

PRATITE NAS

@projektkrs

Smilje (Helichrysum italicum) je mediteranska biljka koja uspješno odolijeva visokim ljetnim temperaturama krških kamenjara. Zbog svojih ljekovitih svojstava tradicionalno se upotrebljava za tretiranje astme, migrene, jetrenih tegoba i kožnih oboljenja.
Pomlađujući učinak ulja od smilja, a posebno njegova sposobnost smanjenja bora i hiperpigmentacijskih mrlja osigurava mu mjesto i u kozmetičkoj industriji. Ivana Plazonić Knežević iz Blizne Donje koja se nalazi u sastavu općine Marina odgovorila je na ključna pitanja usmjerena na uspjeh ovih ekoloških proizvoda. Proizvodnjom smilja bavi se cijela obitelj pa tako i ime samog brenda S&C tvore početna slova kćeri Chiare i Sare. Cijeli razgovor s Ivanom prenesen je u nastavku.

Kako ste se odlučili na uzgoj smilja?

Za uzgoj smilja odlučili smo se nakon što smo u nasljeđe dobili zemlju, a dobivenu sirovinu (smilje) planirali smo prodavati daljnjim kupcima. Spletom okolnosti i zahvaljujući kreativnosti svih članova obitelji rodila se ideja o stvaranju finalnog proizvoda. Tako je nastala današnja kozmetika S&C.

Možete li nam dati uvid u svoju svakodnevicu?

Radni dan na našem OPG-u ovisi prvenstveno o periodu godine pa tako kombiniramo rad na plantažama i u laboratoriju. Kada je u pitanju rad na plantažama za nas ne postoji ograničeno radno vrijeme jer pojedini radovi zahtijevaju točno određen period izvršavanja. Ostatak vremena posvećen je educiranju kupaca i osobnom usavršavanju.

Koji su vaši proizvodi od smilja polučili najbolje rezultate?

Naši su proizvodi registrirani kao kozmetički proizvodi stoga najbolji feedback dobivamo od samih kupaca. Oni nam svakodnevno šalju obavijesti o dobrim rezultatima djelovanja naših preparata, ponajprije kod različitih kožnih oštećenja.

Kakve su reakcije stranih kupaca na vaše proizvode?

Naši se proizvodi, zahvaljujući svoj potrebnoj dokumentaciji i zdravstvenim certifikatima te CPNP portalu, nalaze po cijelom svijetu. Svakodnevno primamo narudžbe domaćih, ali i stranih kupaca koji su već kupovali našu kozmetiku što nam govori da su zadovoljni našim proizvodima. Reakcije su pozitivne kako na domaćem tako i na stranom tržištu, što smo i očekivali. Danas korisnici prepoznaju razliku između ručno rađene i industrijski proizvedene kozmetike. Sve više ljudi čita deklaracije i zanima ih što se nalazi u proizvodu koji stavljaju na svoju kožu.

Kakvi su Vaši planovi za budućnost?

Planovi za budućnost su nastavak proizvodnje u istom ritmu, orijentirajući se na kvalitetu proizvoda. Sve ostalo će se posložiti kako je najbolje za nas.

Danas sve više mladih napušta svoj krš u potrazi za poslom. Što možete poručiti mladima koji razmišljaju o ostanku i bavljenju poljoprivrednim aktivnostima na kršu? (Može li se živjeti od krša?)

Živjeti „od krša“ se može, ali treba biti spreman na malo drugačiji pristup poslu. To uključuje prvenstveno fizički rad, ponekad i u ne baš povoljnim uvjetima. Za ovakav posao potrebna je doza hrabrosti i ustrajnosti koju, vjerujem, često poprati podrška. Važno je raditi iskreno i sa srcem.

rad u polju

PROMOVIRAJTE I VI SVOJ OPG NA PROJEKTU KRŠ BESPLATNO

JAVITE NAM SE