Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Iva Matak iz Zadra ušlo je u vrlo zahtjevan, riskantan i zanimljiv projekt traženja, prerade i proizvodnje proizvoda od tartufa. Zanimljivu priču o početcima ovog OPG-a te proizvodima od tartufa donosimo u razgovoru s Ivom Matak iz OPG-a Iva Matak iz Zadra!

AUTOR

Lidija Nikolac Katić

KATEGORIJA

Intervju

OBJAVLJENO

19. svibnja 2020.

PRATITE NAS

@projektkrs

Molim Vas da ukratko predstavite vlastito gospodarstvo, s čim se bavite i koliko dugo?

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Iva Matak posluje od 2016. godine, a nalazi se u gradu Zadru. Jedini smo u Zadru koji se bavimo branjem tartufa na ovaj način za što posjedujemo sve potrebne dozvole i ugovor s Hrvatskim šumama za cijelu Hrvatsku.

Možete li pojasniti pojam „Zadarski tartuf“, kako se proizvode tartufi u Dalmaciji?

Zadarski ili dalmatinski tartuf samo je pridjev koji je pridodan osnovnom nazivu tartufa jer se isti pronalaze na dalmatinskom (zadarskom) području, u divljini, na krškom području, u zaleđima dalmatinskih gradova. Dakle, ne koristimo umjetno uzgojene tartufe već iste pronalazimo u divljini.

Kako ste došli na ideju proizvodnje tartufa u Dalmaciji?

Boravak na radu u Istri te druženje s tartufarima s tog područja i odlazak u lov na tartufe s istoimenima izazvala je znatiželju za istraživanjem našeg dalmatinskog područja. Iz priloženog je vidljivo kako su se znatiželja, upornost, ustrajnost i volja isplatili i urodili plodom.

U dalmatinskim zaleđima pronašli smo sve vrste tartufa, ponajviše crne, a nešto rjeđe bijele. U proizvodnji naših proizvoda ne koristimo uzgojene već tartufe pronađene u divljini, koji su neusporedivo kvalitetniji (intenzivniji okus i miris) od onih iz uzgoja.

Što je bio Vaš najveći poticaj za rad sa tartufima?

Jedan od najvećih poticaja za rad dogodio se na samom početku po pronalasku ljetnog tartufa (300 grama) koji se trenutno nalazi, kao najveći primjerak crnog tartufa, u Muzeju gljiva u Zagrebu koji je osnovao najpoznatiji hrvatski gljivar i tartufar prof. Romano Božac.

Možete li malo opisati vaše proizvode koje nudite na tržištu?

U našoj ponudi nalaze se sezonski, smrznuti i konzervirani tartufi te široka paleta proizvoda od tartufa kao što su:

  • maslinovo ulje i med iz vlastite proizvodnje
  • tartufata
  • namazi s okusom tartufa
  • praline s okusom bijelog tartufa koje izrađujemo u suradnji s obrtom za ugostiteljstvo RedPoint u Zadru.

Osim navedenog nudimo i svježe, smrznute i suhe vrganje te sušeno divlje voće za pripremu čajeva.

Posebnu pozornost privlači izvrsni liker od autohtone ravnokotarske višnje maraške oplemenjen zadarskim tartufom kojeg izrađujemo u suradnji s tvrtkom ŠM Čubrić d.o.o. te paleta ribljih specijaliteta s okusom tartufa koju proizvodimo u suradnji sa zadarskom tvrtkom Marikomerc d.o.o.. Pored proizvoda iz vlastite proizvodnje nudimo i proizvode naše partnerske tvrtke Terra Santa d.o.o. Buzet.

Svoje proizvode uspješno smo plasirali na tržište (ugostiteljski objekti, hoteli, trgovine, zračne luke, nacionalni parkovi…). Kako bismo osigurali sigurnost i kvalitetu proizvoda primjenjujemo HACCP sustav na temelju kojega se vrši svakodnevna kontrola procesa proizvodnje i distribucije.

Po čemu se Vaši proizvodi razlikuju od drugih, sličnih proizvoda?

Sirovinu za naše proizvode crpimo iz prirode. Stoga možemo reći kako su naši proizvodi od tartufa (med, ekstra djevičansko maslinovo ulje…) gotovo u potpunosti iz čiste prirode, ekološki proizvodi.

Koja je vaša glavna konkurentska prednost na koju ste posebno ponosni?

Ponosni smo na jednu vrstu crnog tartufa pod nazivom Tuber Melanosporum koja u Hrvatskoj uspijeva samo na području Dalmacije. Riječ je inače o najcjenjenijem i najkvalitetnijem crnom plemenitom tartufu koji je zbog svega navedenog i najskuplji među crnim tartufima. On je inače drugi po kvaliteti, iza bijelog tartufa (Magnatum Pico) od svih vrsta poznatih u svijetu.

Ponosni smo prvenstveno iz tog razloga što smo uspjeli sa zadarskim sveučilištem ući u zajednički projekt oko zaštite geografskog porijekla i imena istoga pri europskoj komisiji.

Isti je i znanstveno dokazan u različitim laboratorijima u Italiji.

Možete li opisati Vaš jedan dan na gospodarstvu, kako izgleda proces stvaranja tako jedinstvenog proizvoda?

Naš dan započinje isto kao i na drugim sličnim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ovima). Pronađeni tartufi se čiste, peru i suše te se od njih kasnije spravljaju razni proizvodi (med, cijeli konzervirani tartufi, sjeckani, mljeveni, tartufate, ulja s aromama, likeri, riba, sir, čokoladne praline…). Većinu proizvoda proizvodimo samostalno dok dio njih, poput ribe, čokoladnih pralina i likera, radimo u suradnji sa partnerskim tvrtkama koje svoje proizvode oplemenjuju s našim tartufima i aromama istih.

Koji je najčešći način prodaje Vašeg proizvoda i gdje ga Vaši kupci mogu pronaći? Imate li dostavu? Prodajete li na kućnom pragu?

Naše proizvode plasiramo restoranima, hotelima, trgovinama delicija, zračnim lukama te nacionalnim parkovima, a njihovu kvalitetu prepoznali su i na Dalekom Istoku (Japan i Kina) te u Americi. Gotovo svi proizvodi su autohtoni i potječu s našeg dalmatinskog (zadarskog) područja.

Naše proizvode dostavljamo unutar i van granica Lijepe naše putem ugovorenih kurirskih službi, a prodaju također vršimo i na kućnom pragu OPG-a.

PROMOVIRAJTE I VI SVOJ OPG NA PROJEKTU KRŠ BESPLATNO

JAVITE NAM SE