Ovim putem koristimo priliku svim čitateljima Projekta Krš predstaviti proizvođača mandarina OPG Mušan iz Opuzena. Ova obitelj njeguje tradiciju uzgajanja agruma već treću generaciju, a osnovni joj je cilj ponuditi domaće, zdrave i svježe proizvode.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTOR

Jelena Morpurgo

KATEGORIJA

Intervju

OBJAVLJENO

2. veljača 2021,

PRATITE NAS

@projektkrs

Koliko se godina bavite uzgojem mandarina i na koji način ste započeli s radom OPG-a?

Naš OPG postoji od 2011. godine, a obitelj Mušan uzgojem agruma bavi se već pedesetak godina. Mi smo treća generacija. Početak našeg rada je nastavak obiteljske tradicije.

S obzirom na dugogodišnju tradiciju pretpostavljamo da imate cijelu paletu agruma. Možete li nam reći koji se sve proizvodi nalaze u Vašem asortimanu i koji je najprepoznatiji kod kupaca?

Top proizvod nam je mandarina koje i najviše imamo. Tu su još limun, naranča, suha smokva, nar, a u posljednje tri godine proizvodimo sokove od mandarina i nara.

Vidite li Vaše prirodne sokove na policama hrvatskih trgovina u dogledno vrijeme?

Više se baziramo na prodaju krajnjem kupcu, ali nemamo ništa protiv da naši RIA sokovi budu na policima hrvatskih trgovina.

Smatrate li da je dostava na kućnom pragu najbolji kanal prodaje?

Za nas se to pokazalo kao najbolji način. Kupac dobije kvalitetan i svjež proizvod, a mi smo zadovoljni s prodajnom cijenom.

Koji je najznačajniji kanal prodaje u Vašem poslovanju? Prepoznajete li društvene mreže kao dobru platformu za prodaju Vaših proizvoda?

Oko 80 % naše proizvodnje, a to je nekih pedesetak tona prodamo putem društvenih mreža.

Kako biste opisali uobičajeni radni dan na svom imanju?

Cijela je obitelj (nas petero i pas Dora kao šesta) angažirana oko mandarina. Svatko ima svoj dio posla i funkcioniramo kao malo veselo poduzeće. Uglavnom sami sve obavljamo. Jedino u berbi zapošljavamo dva do tri radnika.

Koliko vremena prođe od branja mandarina do konzumacije?

Mi ne skladištimo mandarinu, ne tretiramo je voskom ni drugim fungicidima nego je shodno narudžbama beremo. Uglavnom prođe 24 do 48 h od branja do stola.

Dogodi li Vam se da je potražnja za mandarinama veća od uroda i što činite u toj situaciji?

Mi isključivo prodajemo naše proizvode i prodajemo do kad ih bude.

Na koji način mandarine i ostale agrume štitite od nametnika?

Mandarine tretiramo jednom godišnje konvencionalnim sredstvima kratke karence u svibnju tako da je do berbe kora jestiva i može se koristiti za mandarincine, kolače i sl.

U kojoj mjeri se kriza uzrokovana korona virusom odrazila na Vaše poslovanje?

Koronakriza nas je dobro usporila ili čak zakočila. Naša proizvodnju prirodnih sokova je usmjerena prema ugostiteljskim objektima i turističkoj sezoni. Ugostiteljski lokali su bili zatvoreni, a sezona još nije počela i ugostitelji se boje naručivati.

Vidite li programe ruralnog turizma kao kvalitetnu potporu za razvoj poslovanja?

Zasigurno bi to bilo jako dobro za razvoj poslovanja. Uz dobar marketing mislim da bi rezultat bio odličan.

Koji bi bio Vaš ključ uspjeha i koje bi bile tri riječi kojima biste opisali posebnost neretvanskih mandarina?

Smatram da je kvaliteta ključ uspjeha i jedini način za dugoročno poslovanje. Za naše mandarine sigurno vrijedi: svježe – zdravo – ukusno.