Paški sir je jedan od najcjenjenijih domaćih proizvoda čija popularnost je davno nadišla granice Republike Hrvatske. Njegovoj popularnosti svjedoče brojne nagrade sa različitih specijaliziranih svjetskih natjecanja, a odnedavno i zaštita koju nosi kao izvorni hrvatski proizvod. Europska komisija je naime u studenome 2019. upisala Paški sir u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

KATEGORIJA

Proizvođači

OBJAVLJENO

14. srpnja 2021.

PRATITE NAS

projektkrs
Projekt krš

Koja je tajna uspjeha supersira s Paga?

Sastav dragocjenog mlijeka paške ovce već godinama budi znatiželju kod domaćih i stranih stručnjaka. Nakon testiranja ovčjeg mlijeka i proučavanja vrste i prehrane same ovce, zaključeno je da je paški sir izuzetno kvalitetna namirnica. Razlog tome krije se u specifičnostima pasmine paške ovce, tipu prehrane kojoj je izložena i načinu pripreme sira.

Križanjem do superovce

Paška je ovca nastala dugogodišnjim oplemenjivanjem autohtone otočke pramenke s različitim pasminama (Negretti, Bergamo i Gentile di Pugli). Najviše traga na pašku ovcu ostavilo je križanje iz 1870. g. kada je austrijska vlada financirala kupovinu 245 merino Negretti ovnova, 50 ovnova križanaca merino x pramenke i 21 ovna pasmine Southdown. Ova su križanja ostavila najviše traga na vanjštini paških ovaca pa se u literaturi 1870. godina najčešće uzima kao godina početka nastanka današnje paške ovce.

Po čemu je paška ovca posebna?

Paška pasmina poznata je po svojoj otpornosti na klimatske krajnosti područja,  dobro podnosi visoke ljetne temperature i hladne zime. Zbog svojih čvrstih i jakih nogu te besprijekorno koordiniranog pokreta s lakoćom podnosi ispašu i za najjače bure. Moglo bi se reći da je paška ovca postala jedno s otokom.

Paška ovca
Paška ovca (Autor: Mateo Kustić)

Po čemu je mlijeko paške ovce jedinstveno?

Kada bismo na Pag doveli neku drugu pasminu ovce koja bi davala više mlijeka, taj sir nebi imao istu kvalitetu. Zašto je to tako?
Ovčje mlijeko (kao i kravlje) spada u skupinu kazeinskih mlijeka što znači da je zahvalno u proizvodnji sira. Na samu kvalitetu sira utječu količina i veličina kazeina. Osobine kazeina nisu povezane s hranidbom ovce, već s njenim genotipom što znači da kvaliteta Paškog sira izravno ovisi o našoj paškoj ovci!

Paška ovca (Autor: Mateo Kustić)

Utječe li krška prehrana paške ovce na aromu Paškog sira?

Iako sastav mlijeka uvelike ovisi o genotipu ovce na kvalitetu i aromu mlijeka (a poslije i sira) utječe i prehrana ovce.
Paške ovce se hrane pretežito aromatičnim i ljekovitim biljem otočkog krša (kadulja, vriska, smilje, ruta, majčina dušica, šantun).

Arome biljaka kojima se ovca hrani u kombinaciji sa morskom soli, koja često nađe svoj put do niskog krškog raslinja, paškom siru daje prepoznatljiv i neponovljiv okus.

Paški sir se proizvodi na tradicionalan način (bez dodataka). Tradicionalni način proizvodnje paškog sira od sirovog mlijeka zadržao se do danas u otprilike 500 paških domaćinstava, ali i u četiri veće sirane na otoku Pagu.

Top 5 razloga zašto je Paški sir dobar za vaše zdravlje:

 1. Protiv moždanog udara i srčanih bolesti
  Istraživanja su pokazala da osobe koje redovito konzumiraju sir imaju smanjen rizik od moždanog udara i srčanih bolesti za čak dva puta u odnosu na one koji sir ne jedu nikako.  Isto tako, studija je navela dokaze da zasićene masti iz svih mliječnih proizvoda (osim maslaca), nisu povezane s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, za razliku od masti iz nekih drugih izvora. Što znači da sir nema negativan utjecaj na zdravlje srca, kao što se ranije smatralo.
 2. Za kosti i zube i kao prevencija osteoporoze
  Sir može biti značajan izvor vitamina B skupine (tiamin, riboflavin, vitamin B6, niacin, B12), te ranije spomenutih vitamina topljivih u mastima kao što su vitamini A, D i E. Sirevi su ujedno i dobar izvor minerala kao što su Ca, Mg, K, Na, Cu, Zn, Fe i P, što je osobto važno kod izgradnje kostiju i zubi, ali i u prevenciji osteoporoze i raka debelog crijeva.
 3. Za prevenciju raka debelog crijeva
  Istraživanje u kojem su sudjelovale žene dobi od 40 do 76 godina imalo je za cilj utvrditi vezu između konzumiranja mliječnih proizvoda i učestalosti pojave karcinoma debelog crijeva. Rezultati su pokazali kako visok unos mliječnih proizvoda s većim udjelom masti, što uključuje i tvrdi sir, smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva. Slična povezanost utvrđena je i za unos konjugirane linolne kiseline (engl. conjugated linoleic acid, CLA) čiji su najvažniji prehrambeni izvor upravo punomasni mliječni proizvodi.
 4. Mogu ga konzumirati i osobe osjetljive na laktozu
  Potpuno zreli sir gotovo da uopće ne sadrži laktozu te ga mogu konzumirati čak i osobe koje nemaju sposobnost probavljanja laktoze.
 5. Povećava plodnost
  Sadrži cink, koji jača imunitet i povećava plodnost.

Paški sir postao 24. proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji.

O kvaliteti i posebnosti Paškog sira govori i činjenica da je u studenom 2019. postao 24. proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji. Europska komisija je u ponedjeljak objavila da je “Paški sir” upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI).

Proces zaštite naziva „Paški sir“ započeo je u srpnju 2017. godine, kada je Udruga proizvođača Paškog sira otoka Paga, podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom „Paški sir“.

Republika Hrvatska sada ima 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Izvori:

 1. https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/paski-sir-postao-24-proizvod-zasticenog-naziva-u-europskoj-uniji/3728
 2. https://poljoprivreda.gov.hr/istaknute-teme/hrana-111/oznake-kvalitete/zoi-zozp-zts-poljoprivrednih-i-prehrambenih-proizvoda/zasticena-oznaka-izvornosti-zoi/1206
 3. https://www.savjetodavna.hr/wp-content/uploads/publikacije/ovce_koze_AG_opt.pdf
 4. https://www.centarzdravlja.hr/hrana-i-zdravlje/zdrava-prehrana/redovita-konzumacija-sira-moze-vam-produziti-zivot/
 5. https://ec.europa.eu/agriculture/
 6. https://www.agroklub.com/baza-stocarstva/ovcarstvo/paska-ovca-36/
 7. http://www.ovce-koze.hr/ovcarstvo-kozarstvo/ovcarstvo-i-kozarstvo-u-rh/ovcarstvo-i-kozarstvo-u-rh/pasmine-ovaca/paska-ovca/
 8. https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/arhiva/datastore/filestore/139/Specifikacija-Paski-sir.pdf
 9. https://www.novalja.hr/21/paska_ovca_i_sir.html
 10. https://www.agroportal.hr/ovcarstvo/25797
 11. https://www.novalja.hr/21/paska_ovca_i_sir.html
 12. https://www.agroportal.hr/ovcarstvo/25797
 13. https://repozitorij.fazos.hr/islandora/object/pfos:1074/preview
 14. https://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/registeredName.html?denominationId=21467
 15. https://novac.jutarnji.hr/makro-mikro/paski-sir-konacno-je-zasticen-kao-izvorni-hrvatski-proizvod-pravi-posao-tek-stize/9666349/
 16. https://www.murrayscheese.com/paska-sirana-paski-sir
 17. https://www.zona-zadar.hr/zona-okusa/paski-sir
 18. https://www.zadarskilist.hr/clanci/10072010/paska-ovca-zlata-je-vrijedna
 19. https://www.novalja.hr/21/paska_ovca_i_sir.html
 20. https://www.paskasirana.hr/hr/proizvodnja/paska-ovca
 21. https://likaclub.eu/tjedan-novalje-znate-li-cemu-tajna-posebnog-okusa-paske-janjetine-paskog-sira/
 22. https://www.agroklub.com/baza-stocarstva/ovcarstvo/paska-ovca-36/
 23. https://tzgpag.hr/en/vodic/gastronomija/39-pa%C5%A1ka-janjetina.html
 24. https://www.tzkolan-mandre.com/hr/gastronomija/paska-janjetina

Newsletter

Ostani u tijeku s novostima s krša, prati Projekt krš!

S naše newsletter liste možete se odjaviti u svakom trenutku klikom na link “odjava” u potpisu e-maila.

PRETPLATI ME