AUTOR

Tino Ivanišević

KATEGORIJA

Razvoj krša

OBJAVLJENO

10. svibnja 2021.

PRATITE NAS

@projektkrs

Danas je označen završetak faze e-savjetovanja za novi natječaj iz podmjere 4.1 – Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, usmjeren prema poljoprivrednicima koji žele podizati nove voćnjake ili proširiti te opremiti postojeći nasad voća. S obzirom da je u idućem mjesecu izgledno otvaranje natječaja, u nastavku pružamo informativni pregled okvira i mogućnosti prijave.

Uvjeti iz nacrta natječaja i prihvatljivost prijavitelja

Prihvatljivi prijavitelji trebaju imati ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva (EVPG) veću od 6,000 EUR te biti upisani u registar poreznih obveznika (RPO).

Prihvatljive kategorije ulaganja u sklopu natječaja su:

a) podizanje i opremanje novog višegodišnjeg nasada (minimalno povećanje od 0,5 ha ili 1 ha, ovisno o kulturi koja se sadi)

b) restrukturiranje i opremanje postojećeg višegodišnjeg nasada minimalne starosti 15 godina

c) opremanje postojećeg višegodišnjeg nasada starosti do 10 godina

Maksimalni iznos potpore je 500.000 EUR odnosno do 100.000 EUR za početnike i one koji ne vode poslovne knjige odnosno financijsku dokumentaciju ili im je zbirna vrijednost prihoda kroz zadnje 3 godine manja od 100.000 eura.

Intenzitet potpore iznosi 50 % ali se može uvećati za dodatnih 20 % u slučaju da je prijavitelj mladi poljoprivrednik (osoba do 41. godine starosti s potrebnim stručnim znanjima ili iskustvom) ili se ulaganje nalazi na području sa prirodnim i ostalim posebnim ograničenjima (ZPO/PPO/GPP).

Prihvatljivi troškovi i aktivnosti u sklopu provedbe projekta su:

– uređenje zemljišta (krčenje i uklanjanje raslinja, uklanjanje kamena, podrivanje i niveliranje terena)

– trajno poboljšanje kvalitete zemljišta (organsko gnojivo i mineralno gnojivo te njihovo rasipanje i primjena poboljšivača/kondicionera tla)

– priprema tla (oranje, rigolanje, rotodrljanje, tanjuranje, ravnanje, konstrukcija nasada)

– sadnja (nabava certificiranog sadnog materijala, iskop rupa i priprema sadnica, unos stajnjaka)

– opremanje nasada koje uključuje navodnjavanje – sustav kap po kap, izrada bunara i akmuluacija; antifrost sustav, sustav za zaštitu od tuče, ograda, agrometerološka stanica i dr.)

– mehanizacija (traktor do 60kW, atomizer, malčer)

– kupnja zemljišta radi realizacije projekta

– opći troškovi (uključujući analizu tla)

Zatražene promjene natječajnih uvjeta

Jedan od limitirajućih faktora je ograničena selekcija voćnih vrsta prihvatljivih za ulaganje unutar idućih skupina:

Jezgričavo (jabuka, kruška)

Koštičavo (breskva, nektarina, marelica, trešnja, višnja, šljiva)

Jagodasto (jagoda)

Bobičasto (američka borovnica)

Citrusi (mandarina)

Južno (maslina, smokva)

Lupinasto (badem, lijeska i orah)

U Prilogu 11 nacrta natječaja uvedeni su obavezni sustavi opremanja nasada po kojem je sustav za navodnjavanje (sustav kap-po-kap) obavezan za sve kulture, dok je antifrost zaštita obavezna za jabuke, kruške i trešnje. Protugradna zaštita je obavezna za ulaganja u nasade jabuke, kruške, breskve, nektarine, trešnje i američke borovnice.

Promjene koje su najčešće zatražene kroz e-savjetovanje odnose se na povećanje referentnih cijena za niz skupina prihvatljivih troškova, posebice troškova pripreme tla i opreme koji za sada nisu u skladu sa tržišnim cijenama roba ili usluga, kao i uklanjanje propisa za uvođenje obaveznih sustava opremanja za određene kulture.

Nadamo se da će zatražene promjene biti uvažene te da će prijavitelji iz svih područja imati povoljne uvjete za ulaganja u nove ili postojeće voćnjake.

Kontakt za besplatno savjetovanje:

Pripremite svoje projekte na vrijeme i konzultirajte se s našim stručnim timom!

Ante Plazonić dipl.ing.agr.
info@projektkrs.com
091/3529070

Imate pitanje?
Nazovite: 091352907

PITAJTE NAS BESPLATNO