U intervjuu za Projekt Krš Luka Baričević otkrio je po čemu je pčelarstvo sa stoljetnom tradicijom postalo poznato i prepoznatljivo u Hrvatskoj, ali i šire.

AUTOR

Jelena Morpurgo

KATEGORIJA

Intervju

OBJAVLJENO

19. svibnja 2020.

PRATITE NAS

@projektkrs

Koliko se dugo bavite pčelarstvom?

Tradicija pčelarstva u mojoj obitelji postoji više od stoljeća. Ja sam već šesta generacija pčelara Baričević, a pčelarstvom sam se počeo baviti od 2013. godine, kada sam zajedno s ocem otvorio OPG Baričević.

Za bavljenje pčelarstvom potrebno je mnogo ljubavi, znanja i predanosti. Ako u tome nećete biti strastveni i konzistentni, bolje je da o tome i ne razmišljate. Nije dovoljno samo postaviti pčele u svoju košnicu i očekivati da ćete nakon toga svako ljeto sakupljati med. Pčelarstvo, kao i svi oblici poljoprivrede, zahtijeva znanje, spremnost za učenje iz svojih i tuđih iskustava te posvećenost najboljim pčelarskim praksama. Ja sam pčelarom postao marljivim trudom i radom, ali i specijaliziranim edukacijama. Međutim, uz sve tečaje najpotrebnija je pomoć nekog tko se pčelarenjem već bavi. Ja svoje znanje većinom crpim od oca, a obojica smo članovi udruge pčelara Velebit-Zadar.

Može li se od pčelarstva živjeti?

Svaka košnica godišnje može dati od 20 do 60 kilograma meda (ovisno o raznim čimbenicima kao što su geografski položaj, vrijeme, temperatura, štetočine, lokalna flora i još mnogo toga). Neke košnice mogu proizvesti mnogo veće količine u idealnim uvjetima. Iako je med pčelarima najčešći izvor prihoda, postoje i drugi pčelinji proizvodi koji se prodaju. To su: propolis, pelud, pčelinji vosak. Mi smo se odlučili biti malo odvažniji i stvorili smo inovativan proizvod – pjenušac od meda.

Možete li nam pojasniti o kakvom se proizvodu radi i kakav ste rezultat s njime postigli?

Smatramo posebnim uspjehom što smo na svom OPG-u prvi u Hrvatskoj uspjeli proizvesti vrhunski pjenušac od velebitskog meda, koji nosi naziv prema velebitskom lokalitetu “TULO” (što je lokalni naziv za Tulove grede).
Naš je pjenušac proizveden klasičnom francuskom metodom, što znači da postoji primarna i sekundarna fermentacija za što je potrebna najmanje jedna godina zrenja. Na taj smo naš proizvod najviše ponosni. On je polučio iznimno dobar uspjeh ne samo iz razloga što smo pioniri u njegovoj proizvodnji nego i stoga što nemamo raširenu prodaju po trgovinama i distribucijama. Prodajemo ga uglavnom s kućnog praga. Gotovo svatko tko proba ovaj pjenušac bude s njime oduševljen, a iskreno oduševljenje teško se može sakriti. Upravo ta pozitivna povratna informacija za nas predstavlja najveći uspjeh i glavni je razlog zašto smo tako ponosni na ovaj naš proizvod. Trebam još naglasiti da je “TULO” 2016. godine okrunjen nagradom “Sabatine” za kvalitetu inovativnog proizvoda, a 2018. godine dobio je Zlatnu diplomu “Sabatine” za kvalitetu otvorenog vina.

Osim pjenušca od meda, koje još medene proizvode nudite svojim kupcima?

U paleti naših proizvoda obnovili smo proizvodnju tradicionalnog hrvatskog alkoholnog pića – medovine. Medovina je piće pod kojim su se krunili srednjovjekovni kraljevi. Prema grčkoj mitologiji medovina je piće bogova. Za istaknuti je da su naš pjenušac i medovina u cjelosti proizvedeni od meda i da u našim proizvodima nema grožđa!

Definitivno najljepši trenutak koji se odnosi na našu proizvodnju bio je prvo punjenje pjenušca od meda i medovine. Taj osjećaj uspjeha i ponosa teško se može opisati.

Medovinu prodajemo u pakiranju od 0.5 l, a osim nje u ponudi imamo još i medicu s ljekovitim travama (0,2 l i 0.7 l), propolis te, naravno, velebitski med koji prodajemo u tri gramaže (900 g, 450 g, 250 g).

Koje su odlike Vašeg meda i koliko ga izvrcate godišnje?

Velebitski med OPG-a Baričević stopostotno je prirodni proizvod, bez ikakvih dodataka. Imamo između 35 i 40 pčelinjih zajednica koje su raspodijeljene u dva pčelinjaka. Jedan se nalazi u Lici, točnije na području Gračaca, a drugi je u Posedarju. Shodno tome, ispaša naših pčela uglavnom je dalmatinska livada (cvjetni med) te vrijesak. Godišnje izvrcamo oko tonu meda. Na pakiranju našeg meda jasno je istaknuta naljepnica – med s hrvatskih pašnjaka što je vjerodostojna oznaka kvalitete našeg proizvoda.

Što napraviti kada Vas ubode pčela?

Pčele su me, naravno, više puta izbole. U tom slučaju bitno je ostati miran i nastaviti raditi. To je neizostavna posljedica pčelarenja. Ljudi koji nemaju doticaj s pčelama ili ne znaju koja će biti reakcija njihovog organizma na ubod pčele, trebaju se paziti. Svakako savjetujem da se u slučaju većeg oticanja uboda otiđe do Hitne medicinske službe. To se svakako odnosi na osobe koje su alergične na pčelin ubod. One se posebno trebaju čuvati. Ja se od ovih obrambenih reakcija pčela najčešće štitim koristeći klasiču kapu za pčelarenje.

Jesu li Vam danas prioriteti vezani za ovaj posao isti kao i prvih dana?

Jesu, svakako. Uvijek ima malih korekcija, ali je put isti, kao i prioriteti na tom putu. Moja je poruka ljudima kojima se pčelarenje na televiziji svidjelo i učinilo zanimljivim da probaju doći do nekog pčelara. On će im iz prve ruke pokazati o kakvom se poslu radi. Ja sam znao u što sam se upustio i što od pčelarenja mogu očekivati jer je on dio stoljetne obiteljske tradicije. Sretan sam što sam, zajedno sa svojim ocem pčelarstvo obitelji Baričević podigao na višu razinu proizvodnjom tzv. dodanog proizvoda – pjenušca od meda po kojemu smo postali prepoznatljivi.

Proizvode OPG-a Baričević možete kupiti na njihovom kućnom pragu ili kontaktom na telefon ili e-mail. U tom slučaju bit će dostavljeni na Vašu kućnu adresu.

PROMOVIRAJTE I VI SVOJ OPG NA PROJEKTU KRŠ BESPLATNO

JAVITE NAM SE