U intervjuu za Rural Direct Luka Baričević otkrio je po čemu je pčelarstvo sa stoljetnom tradicijom postalo poznato i prepoznatljivo u Hrvatskoj, ali i šire.

AUTOR

Jelena Morpurgo

KATEGORIJA

Intervju

OBJAVLJENO

19. svibnja 2020.

PRATITE NAS

@projektkrs

Koliko se dugo bavite pčelarstvom?

Tradicija pčelarstva u mojoj obitelji postoji više od stoljeća. Ja sam već šesta generacija pčelara Baričević, a pčelarstvom sam se počeo baviti od 2013. godine, kada sam zajedno s ocem otvorio OPG Baričević.

Za bavljenje pčelarstvom potrebno je mnogo ljubavi, znanja i predanosti. Ako u tome nećete biti strastveni i konzistentni, bolje je da o tome i ne razmišljate. Nije dovoljno samo postaviti pčele u svoju košnicu i očekivati da ćete nakon toga svako ljeto sakupljati med. Pčelarstvo, kao i svi oblici poljoprivrede, zahtijeva znanje, spremnost za učenje iz svojih i tuđih iskustava te posvećenost najboljim pčelarskim praksama. Ja sam pčelarom postao marljivim trudom i radom, ali i specijaliziranim edukacijama. Međutim, uz sve tečaje najpotrebnija je pomoć nekog tko se pčelarenjem već bavi. Ja svoje znanje većinom crpim od oca, a obojica smo članovi udruge pčelara Velebit-Zadar.

Što je bio Vaš najveći poticaj za rad sa tartufima?

Jedan od najvećih poticaja za rad dogodio se na samom početku po pronalasku ljetnog tartufa (300 grama) koji se trenutno nalazi, kao najveći primjerak crnog tartufa, u Muzeju gljiva u Zagrebu koji je osnovao najpoznatiji hrvatski gljivar i tartufar prof. Romano Božac.

Možete li malo opisati vaše proizvode koje nudite na tržištu?

U našoj ponudi nalaze se sezonski, smrznuti i konzervirani tartufi te široka paleta proizvoda od tartufa kao što su:

  • maslinovo ulje i med iz vlastite proizvodnje
  • tartufata
  • namazi s okusom tartufa
  • praline s okusom bijelog tartufa koje izrađujemo u suradnji s obrtom za ugostiteljstvo RedPoint u Zadru.

Osim navedenog nudimo i svježe, smrznute i suhe vrganje te sušeno divlje voće za pripremu čajeva.

Posebnu pozornost privlači izvrsni liker od autohtone ravnokotarske višnje maraške oplemenjen zadarskim tartufom kojeg izrađujemo u suradnji s tvrtkom ŠM Čubrić d.o.o. te paleta ribljih specijaliteta s okusom tartufa koju proizvodimo u suradnji sa zadarskom tvrtkom Marikomerc d.o.o.. Pored proizvoda iz vlastite proizvodnje nudimo i proizvode naše partnerske tvrtke Terra Santa d.o.o. Buzet.

Svoje proizvode uspješno smo plasirali na tržište (ugostiteljski objekti, hoteli, trgovine, zračne luke, nacionalni parkovi…). Kako bismo osigurali sigurnost i kvalitetu proizvoda primjenjujemo HACCP sustav na temelju kojega se vrši svakodnevna kontrola procesa proizvodnje i distribucije.

Po čemu se Vaši proizvodi razlikuju od drugih, sličnih proizvoda?

Sirovinu za naše proizvode crpimo iz prirode. Stoga možemo reći kako su naši proizvodi od tartufa (med, ekstra djevičansko maslinovo ulje…) gotovo u potpunosti iz čiste prirode, ekološki proizvodi.

Koja je vaša glavna konkurentska prednost na koju ste posebno ponosni?

Ponosni smo na jednu vrstu crnog tartufa pod nazivom Tuber Melanosporum koja u Hrvatskoj uspijeva samo na području Dalmacije. Riječ je inače o najcjenjenijem i najkvalitetnijem crnom plemenitom tartufu koji je zbog svega navedenog i najskuplji među crnim tartufima. On je inače drugi po kvaliteti, iza bijelog tartufa (Magnatum Pico) od svih vrsta poznatih u svijetu.

Ponosni smo prvenstveno iz tog razloga što smo uspjeli sa zadarskim sveučilištem ući u zajednički projekt oko zaštite geografskog porijekla i imena istoga pri europskoj komisiji.

Isti je i znanstveno dokazan u različitim laboratorijima u Italiji.

Možete li opisati Vaš jedan dan na gospodarstvu, kako izgleda proces stvaranja tako jedinstvenog proizvoda?

Naš dan započinje isto kao i na drugim sličnim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ovima). Pronađeni tartufi se čiste, peru i suše te se od njih kasnije spravljaju razni proizvodi (med, cijeli konzervirani tartufi, sjeckani, mljeveni, tartufate, ulja s aromama, likeri, riba, sir, čokoladne praline…). Većinu proizvoda proizvodimo samostalno dok dio njih, poput ribe, čokoladnih pralina i likera, radimo u suradnji sa partnerskim tvrtkama koje svoje proizvode oplemenjuju s našim tartufima i aromama istih.

Koji je najčešći način prodaje Vašeg proizvoda i gdje ga Vaši kupci mogu pronaći? Imate li dostavu? Prodajete li na kućnom pragu?

Naše proizvode plasiramo restoranima, hotelima, trgovinama delicija, zračnim lukama te nacionalnim parkovima, a njihovu kvalitetu prepoznali su i na Dalekom Istoku (Japan i Kina) te u Americi. Gotovo svi proizvodi su autohtoni i potječu s našeg dalmatinskog (zadarskog) područja.

Naše proizvode dostavljamo unutar i van granica Lijepe naše putem ugovorenih kurirskih službi, a prodaju također vršimo i na kućnom pragu OPG-a.

Kontakte putem kojih možete naručiti proizvode direktno od proizvođača pronađite na njihovom Rural Direct profilu:

BESPLATNU PROMOCIJU OPG-a NA STRANICI PROJEKT KRŠ OMOGUĆIO JE RURAL DIRECT

Promovirajte i Vi svoje proizvode BESPLATNO na 12 digitalnih kanala uz Rural Direct!

BESPLATNA REGISTRACIJA