Dobro je poznato da je maslinarstvo (uz  vinogradarstvo) glavna gospodarska poljoprivredna grana Istarske županije.
Istražili smo što se krije iza uspjeha istarskih maslinara i otkrivamo jesu li njihove metode primjenjive za uzgoj maslina u drugim regijama.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTOR

Jelena Morpurgo

KATEGORIJA

Proizvođači s krša

OBJAVLJENO

12. studenoga 2019.

PRATITE NAS

@projektkrs

Uz poticaje, zajedništvo i marljiv rad do svjetskog uspjeha

Tajna uspjeha Istarskih maslinara krije se upravo u navedenoj formuli.
Istarska županija se još prije dvadeset godina počinje direktno uključivati u poticanje i revitalizaciju projekata koji se odnose maslinarstvo Istre.
U ovu se svrhu podijelilo više od milijun i pol stabala maslina, a kvalitetni poticaji u kombinaciji sa vrijednim radom lokalnih maslinara donijeli su mjerljive rezultate, naime Istarska je regije već peti put za redom proglašena najboljom maslinarskom regijom svijeta!

Ulje „Istra“ dobilo je zaštićenu oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla

Kako bi se još više potaknulo korištenje autohtonog maslinovog ulja, Istrijani su se potrudili da se naziv ekstra djevičansko maslinovo ulje „Istra“ (ZOI) upiše u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Ovim je činom od 27. veljače 2019. godine ulje „Istra“ postalo zaštićeno na području cijele Europske unije.

Istarski maslinari zajedno su jači

Da su istarski maslinari zbilja poduzetni pokazuje i činjenica da su se u kolovozu 2019. odlučili na još jedan korak. Kako bi stvorili preduvjete za održivi razvoj svojega proizvoda osnovali su Poljoprivrednu zadrugu Maslinari Istre koja danas okuplja 64 zadrugara, odnosno maslinara, s područja cijelog istarskog poluotoka.

Maslinari Istre imaju široku ponudu proizvoda

Ova je godina zbog smanjenog prinosa maslina bila vrlo izazovna za maslinare ove regije. Ako se godišnji rezultat sagleda u brojkama, u 2019. se preradilo nešto više od 50 000 kilograma maslina i proizvedeno je oko 7000 litara vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja zaštićene oznake izvornosti ISTRA. U ponudi Maslinara Istre nalaze se četiri vrste proizvoda, kupaža raznih sorti, monosortna ulja autohtonih istarskih sorti istarske bjelice i buže te maslinovo ulje iz ekološkog uzgoja.

Planovi za budućnost istarskih maslinara

Međutim, lošiji godišnji urod nije maslinare uspavao ni obeshrabrio jer se pripremaju poslati zahtjev Ministarstvu da postanu proizvođačka organizacija maslinovog ulja. To je potvrdio dr. sc. Ezio Pinzan – pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije na Prvoj međunarodnoj konferenciji o kršu – Projekt krš koja je održana je 28. listopada 2019. godine u Šibeniku.

ezio_pinzan_konferencija

 

„Maslinari su svjesni da se bez organizacije proizvođača ne može pristupiti ni najbližem tržištu – onom u turizmu.“ zaključio je Pinzan. Kako ovo ne bi bila jedina lijepa priča hrvatskog maslinarstva, treba ostati nada da će poljoprivrednici drugih hrvatskih regija slijediti njihov primjer. Možda će nekima poticaj biti i nadolazeća Mjera 9 „Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija“ Programa ruralnog razvoja kojom se daje 500 000 eura sa 100 % potpore za poljoprivredne zadruge koje se prebacuju u proizvođačke organizacije.

Ovi su maslinari svjesni da „Ni jedan čovjek nije otok sam za sebe.“ te da bi njihov osobni uspjeh na europskoj razini vjerojatno izostao da nisu dio zajednice koja teži istom cilju.